O frumuseţe nepământeană, un punct de plecare în călătoria vieţii tale. Nu este o experienţă imposibilă, e suficient să iei avionul, apoi maşina şi în câteva ore ajungi în locul unde soarele îţi zâmbeşte în fiecare zi, iar viaţa ta se poate schimba pentru totdeauna.
Deşertul neprietenos din jurul Mării Moarte a fost un obstacol prea mic pentru un rege puternic. Nici muntele înalt nu l-a impresionat, dimpotrivă, acesta a părut mai hotărât ca oricând să ridice o cetate aici, ca să rămână în memoria tuturor. Masada a fost construită cu un secol mai înainte de Hristos, fiind întărită şi extinsă în vremea regelui iudeu Irod cel Mare (37-4 î.Hr.). Multe din construcţiile ridicate pe vremea lui încă rezistă şi răspândesc un aer de maiestuozitate. Masada întrecea de departe orice construcţie din vremea ei şi după ceea ce vizitatorii au ocazia să vadă, şi astăzi este la fel. Acest loc antic poartă numele de Masada, de origine romană, provenind de la originalul ebraic „metzada”, care înseamnă „fortăreaţă”.
Trei terase abrupte sunt tăiate în munte şi echilibrează parcă cerul cu pământul. Frumoase coloane de marmură atrag atenţia asupra frescelor, iar terasele oferă o imagine de la Marea Moartă şi, de asemenea, de ce Irod a ales acest loc ca bastion. Nu există copaci sau urme ale vreunei grădini pe stânca cetăţii. De pe zidurile fortăreţei pelerinii pot admira Marea Moartă, ţinutul izolat, rămăşiţele taberelor romane care au încercuit Masada timp de trei ani. Încă se văd urmele rampei imense construite de romani până aproape la înălţimea zidurilor cetăţii. Un punct important pe Masada a fost alimentarea cu apă. În câteva locuri există rezervoare mari care adunau apa de ploaie. Este dificil să nu utilizezi superlativul atunci când descrii Masada. Am văzut cu toţii munţi stâncoşi, abrupţi, pereţi drepţi care nu-ţi dau şanse să-i poţi atinge, dar M