Grecia va scăpa cel mai probabil de intrarea în incapacitate de plată şi ar putea beneficia şi de o ştergere a datoriilor, pentru a nu fi condamnată la zeci de ani de sărăcie de acum încolo. Sursa: REUTERS
Faliment sau restructurarea datoriilor sunt două dintre opţiunile în faţa cărora se află Grecia în momentul de faţă, a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Falimentul, care ar implica sistarea plăţii datoriei către creditori, ar închide grecilor accesul la pieţele financiare, deoarece niciun investitor nu ar mai fi dispus să investească în statul elen. Drumul spre această opţiune pare a fi aşadar blocat. În plus, zona euro nu îşi permite să lase Grecia să falimenteze, de frica unui efect de contagiune. Dacă Spania şi Portugalia, alte ţări puternic îndatorate ar urma exemplul Greciei, atunci efectul asupra zonei euro ar fi devastator.
"Cred că o restructurare ordonată a datoriei publice este cel mai probabil scenariu pentru Grecia", a spus Ionuţ Dumitru. Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au convenit ieri asupra ultimelor detalii ale planului de austeritate pe care Grecia ar trebui să îl implementeze în următorii ani.
Măsurile ar trebui să conducă la scăderea cheltuielilor publice. Combinate cu eventuale majorări de taxe, acestea ar trebui să permită reducerea deficitului bugetar şi crearea spaţiului fiscal necesar pentru ca Grecia să îşi poată plăti datoriile.
De ce scenariul plăţii creditelor este puţin probabil
"Grecii trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă radical, altfel nu vor rezista. Doar ca să îşi stabilizeze datoria publica la nivele de 150-160% din PIB, ar trebui să aibă excedente de circa 5% din PIB pe un orizont de 10-15 ani. Pare puţin realizabil un astfel de scenariu, în condiţiile în care nu au avut în istorie un an cu o asmenea pe