Reprezentanţii Băncii Mondiale sunt de părere că, până în 2030, Rusia poate ajunge să se confrunte cu o criză a datoriei suverane similară cu cea a Greciei, în cazul în care guvernul de la Moscova nu va reduce cheltuielile, informează Bloomberg.
"Până în 2030, valoarea datoriilor va ajunge la un nivel imposibil de susţinut, aşa cum se întâmplă în cazul Greciei. În prezent suntem ajutaţi în mare parte de preţul petrolului şi nu de o politică macroeconomică foarte prudentă", a declarat în cadrul unui interviu Sergei Ulatov, economist şef al biroului de la Moscova al Băncii Mondiale.
Alexei Kudrin, ministrul de finanţe rus, a cerut guvernului săptămâna aceasta să stopeze creşterea anuală a cheltuielilor la 4% pentru a stabiliza finanţele publice şi pentru a evita "paternalismul" când vine vorba despre implicarea statului în mersul economiei. Din punctul său de vedere, deficitul bugetar poate scădea sub 0,5 % din PIB anul acesta, dacă preţul petrolului va fi, în medie, de 115 de dolari pe baril.
Preţul barilului de petrol a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat că va elibera din rezervele strategice ale statelor membre 60 de milioane de barili. În Rusia, această acţiune a dus la scăderea cu 5,2% a cotaţiei barilului, ajuns vineri la valoarea de 105,83 de dolari.
Sergei Ulatov a mai declarat că, până în 2015, Rusia nu va mai reuşi să acopere deficitul din fondul de pensii chiar dacă preţul barilului de petrol ar rămâne la nivelul de 115 de dolari.
Reprezentanţii Băncii Mondiale spun că cel mai mare exportator de energie al lumii, va prezenta, probabil, până în 2012, excedente monetare şi de cont curent, datorită preţurilor ridicate ale petrolului.
Cu o datoriei publică scăzută şi cu rezerve în valută de 520 de miliarde de dolari, Rusia nu se confruntă c