Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Vicepresedinte al Comisiei Internationale pentru Demografie Istorica (ICHD), Geneva
Marti, la Cotroceni, presedintele Romaniei a incercat sa convinga partidele parlamentare de necesitatea redesenarii hartii interne a tarii. Rezultatul dialogului era usor de anticipat. Fiecare si-a mentinut pozitia avuta anterior. Liderii opozitiei au venit cu diverse propuneri, printre care renuntarea la reorganizarea administrativa. La randul lor, PDL si UNPR, cum era de asteptat, au sustinut proiectul presedintelui. Prinsa intre ordinele de la Budapesta, intre partidele radicale si interesele electorale proprii, si UDMR i-a cerut presedintelui amanarea discutiei despre reorganizarea administrativa, retragandu-se fara a face declaratii presei. De fapt, UDMR doreste ori regionalizarea Romaniei pe criterii etnice si adoptarea rapida a Statutului Minoritatilor (care statueaza o noua structura statala) ori nimic. Extremismul maghiar viseaza deja la un culoar neintrerupt pana la granita ungara si eliminarea statului roman din deciziile luate in centrul si nord-vestul tarii. Profesorul clujean Ioan Bolovan este specialist in istoria Transilvaniei. Independent de episodul punctual de la Cotroceni, domnia sa ne-a acordat un interviu despre problema maghiara din Romania, asa cum se vede ea prin competenta unui istoric.
"Lipsa de responsabilitate din partea clasei politice din Romania ar putea sa insemne pentru multi romani o "reeditare" simbolica a nefastului Dictat de la Viena"
- Am vazut recent, la Londra, dar si pe strazi din orase romanesti, o inscriptie: "Moarte Trianonului". Ar fi posibil sa se rescrie istoria, tinand seama ca a existat o incercare partial reusita: Dictatul de la Viena, din 1940? Ne putem astepta la un nou dictat, de data asta mai bland, "de catifea"?