Spitalul Clinic de Urgențe Oradea poate interna, începând cu săptămâna aceasta, doar 3.100 de pacienți, în condițiile în care capaciatea unității este de peste 4.300 de pacienți. Prin urmare, medicii preiau doar cazurile urgente, iar restul sunt programate pentru luna viitoare.
Bolnavii care au ajuns în această săptămâna la Spitalul Clinic de Urgențe din Oradea au fost trimiși acasă, dacă medicii au constatat că nu au afecțiuni grave. Asta deoarece, din lipsă de fonduri, medicii orădeni internează doar cazurile grave, care nu suportă amânare. Restul pacienților sunt programați pentru internare începând cu data de 1 iulie. "Normele metodologice date de legislația actuală spune că Spitalul Clinic de Urgențe poate contracta minimum 3.107 pacienți și maximum 3.576. Casa Națională de Asigurări ne-a aprobat minimum posibil. Asta în condițiile în care spitalul are o capacitate de cel puțin 4.000 de pacienți, iar în luna mai a avut internați peste 4.300 de pacienți", a declarat Carmen Pantiș, managerul Spitalului Clinic Județean Oradea. "Noua cifră ne-a fost comunicată în urmă cu cinci zile și se aplică inclusiv pe luna iunie", a adăugat managerul spitalului.
Bolnavii ar putea plăti internarea
Potrivit legislației, spitalul orădean va putea interna, în fiecare lună din acest an, cel mult 3.107 pacienți. Pacienții care vin să se interneze după ce toate locurile au fost deja ocupate au două soluții: fie plătesc internarea, fie revin luna următoare. "Preluăm doar pacienții care sunt grav bolnavi. Pe ceilalți îi programăm pentru prima săptămână din iulie", a precuzat Carmen Pantiș. Ea a precizat că legislația prevede ca managerul de spital să transmită Casei Județene de Asigurări de Sănătate, la sfârșitul fiecărei luni, lista cu bolnavii programați pentru internare pentru luna următoare.
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor