Gheorghe Mencinicopschi Ieri, la Iasi, specialistii in nutritie au discutat cu medicii din mai multe specialitati despre importanta alimentelor si suplimentelor alimentare in prevenirea imbatranirii cerebrale patologice. Printre specialistii prezenti s-a numarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, conf. dr. Luiza Spiru, presedinta Fundatiei Ana Aslan International, dr. Peter Oostveen, chirurg oncolog in SUA, si farmacistul Ovidiu Bojor. Temele abordate au privit rolul nutritiei in mentinerea sanatatii psihice si fizice, suplimentele alimentare ca elemente de diversificare a dietei sanatoase cu efect in incetinirea imbatranirii, extractele vegetale din Ginko Biloba, vitaminele si factorii biotici din suplimentele alimentare, dieta-instrument de aur in prevenirea si tratarea patologiei cerebrale etc.
Specialistii sustin ca unul dintre cele mai periculoase produse este alcoolul rafinat si trebuie evitate cu orice pret painea calda si carnea cruda. In perioada de canicula, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomanda sa se consume apa minerala. "In perioada de canicula, nu trebuie sa ne lipseasca apa minerala, deoarece prin transpiratie pierdem saruri minerale. Canicula nu se poate combate prin alimentatie. O persoana cu o greutate de 70 kg trebuie sa consume 2,1 litri de apa pe zi. Nu exista nici un aliment care sa inlocuiasca apa", a precizat prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea, nutritionistul a precizat ca nu trebuie sa avem incredere totala in toate produsele pe care scrie "natural", in special sucuri. Conform conf. dr. Luiza Spiru, orice persoana trebuie sa aiba in buzunar 4-5 tablete de ciocolata neagra, pentru ca aceasta imbunatateste functiile neuronilor. In viziunea specialistilor, micul dejun este compus din trei sferturi salata si doar un sfert carne, de preferat peste. "Dieta inseamna stil de viata, alimentatie echilibrata. Este absolut necesar sa