În câteva ore terenul de fotbal al satului Rachelu (comuna Luncaviţa) din Tulcea se va umple de oameni. Marea sărbătoare interzisă de comunişti în anii ‘70, „Sărbătoarea Teilor“ a ajuns astăzi la a zecea ediţie. Vremea rea nu îi sperie pe localnici, care dau asigurări că petrecerea nu poate fi stricată nici măcar de codul galben de vijelii şi ploi.
De zece ani, la finalul lunii iunie, comuna Luncaviţa este în sărbătoare. Mii de localnici se adună din toate comunele învecinate pentru a „cânta“ teiul (producerea mierii a fost, alături de pescuit, principala activitate a luncăviţenilor).
Petreceau noaptea, pe ascuns
Devenită o tradiţie la Luncaviţa, sărbătoarea a fost interzisă în anii 70, atunci când regimul comunist le-a interzis localnicilor să mai păstreze legătura cu vechile orânduiri. „La petrecerile din acea perioadă participau chiaburii, cum le spuneau la vremea respectivă. Cel care întreţinea atmosfera era Puiu Spiru, celebrul rapsod care a compus şi piesa «La Chilia-n Port». El a compus şi imnul acestei sărbători. Atunci când au interzis sărbătoarea l-au exilat şi pe Puiu Spiru, care a plecat să muncească la canal. Pe ascuns luncăviţenii mai sărbătoreau teiul în preajma Sf. Petru şi Pavel, ba chiar în aduceau pe timp de noapte şi pe Puiu Spiru să le cânte“, spune primarul Ştefan Ilie.
Tulcea: Compozitorul celebrului „La Chilia-n port“ a fost îngropat în cimitirul săracilor
În anul 2002 localnicii au decis să reia seria acestor sărbători şi să reînvie tradiţia perioadei de dinainte de comunism. Puiu Spiru a murit anul trecut şi a fost înmormântat în cimitirul săracilor din Galaţi, acolo unde şi-a trăit ultima perioadă din viaţă.
Vezi aici retrospectiva ultimelor zece ediţii ale sărbătorii!