Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut, sâmbătă, Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) să nu adopte nicio hotărâre care să afecteze negativ comunitatea maghiară şi să ţină cont de hotărârea Adunării Aleşilor Locali din 2009 care prevede că aşa-zisul \"Ţinut Secuiesc\"' este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă, potrivit Agerpres. Sursa: Adrian Moise
"În numele CNS vă rog să nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională. Adunarea Aleşilor Locali a declarat printr-o hotărâre adoptată în 5 septembrie 2009: Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte", se arată într-o scrisoare trimisă CRU de liderul CNS, Izsak Balazs.
Liderii maghiari se întâlnesc azi în ședința Consiliului Reprezentanților Unionali pentru a decide în privința răspunsului pe care îl dau ofertei președintelui Traian Băsescu cu privire la reorganziarea pe formula 8+2.
Acesta susţine că Guvernul se pregăteşte să adopte prin forul legislativ un proiect de reorganizare administrativă care ar fi contrar angajamentelor internaţionale asumate de România şi care ar reprezenta o provocare la scară istorică pentru comunitatea maghiară.
Fondurile europene, un pretext
"Pe tot parcursul istoriei sale secuimea avea propriile sale unităţi administrative, care nu au fost desfiinţate nici măcar de reforma administrativă din 1968, care modifica delimitările admi