In materie de mari afaceri subterane, nimic nu depaseste succesele fabuloase ale comertului planetar cu arme si al celui cu droguri. Dar, daca armele au fost de la bun inceput facute cu scopuri ucigase, drogurile au fost inventate adesea cu scopuri umanitare, ca sa ne fie de leac.
Heroina si aspirina, inventate de aceeasi persoana
Cazul heroinei se afla tocmai pe acest palier. Sintetizata in 1874 de englezul Alder Wright, ea a fost pusa in valoare prin 1898 de catre inventatorul aspirinei, Heinrich Drezer, director la Bayer AG, scrie Factroom.
Drezer era convins ca, dupa succesul inregistrat cu aspirina, a dat peste un produs de si mai mare succes, capabil sa aline durerile mai bine decat orice altceva: heroina.
Dupa ce a experimentat noul preparat pe propria persoana, Drezer s-a convins ca acest calmant de exceptie are si excelente calitati euforice, capabile sa actioneze in bine asupra starii de spirit a bolnavilor, de obicei deprimati si demoralizati.
Efectele s-au dovedit spectaculoase din prima zi. Durerile dispareau ca prin farmec, iar pe bolnav il cuprindea o stare de beatitudine. Se anunta o era noua pentru omenire, fara dureri, poate chiar fara boli, ceva ca un fel de tinerete vesnica, intr-o lume paradisiaca.
Firma Bayer a reusit sa-si impuna panaceul descoperit, lansandu-se in cea mai spectaculoasa afacere cu medicamente, cunoscuta vreodata.
Un medicament bun la orice
Medicii nu stateau mult la indoiala sa prescrie dozele de heroina contra cazurilor de gripa, de insuficienta cardiaca, de boli ale tractului digestiv si contra sclerozelor.
In timp record, heroina a depasit imbatabila faima a aspirinei, deja castigata de Bayer AG. Nimeni nu s-a intrebat daca exista vreo contraindicatie, iar pana in anul 1910 - acum un secol - heroina se vindea la farmacii