În ţările din vest atât retailul tradiţional cât şi cel online, de jocuri video, de acolo are putere mare de cumpărare la publisher şi una e să cumperi 100 de jocuri şi alta e să cumperi o mie, a declarat, pentru Agerpres, Andreea Allardin, director general al Best Distribution.
”E ca la piaţă. România ia dintr-un joc 50 sau 100 de jocuri şi din acelaşi joc o altă ţară poate să ia 5.000 de unităţi. Şi atunci puterea de negociere a ţărilor vestice este foarte mare din cauza volumului, iar preţul de achiziţie este bun şi îşi permit să se joace cu preţurile. Ni s-a întâmplat ca preţurile de online din UK să fie mai bune decât preţurile noastre de achiziţie. La noi se mai adaugă marja noastră, cheltuielile de distribuţie plus retailul de la noi. Ţine de negociere la scală”, a spus Allardin.
De ce jocurile pentru console sunt mai scumpe decât cele pentru PC ?
La consolă se plătesc licenţe: la Sony, la Microsoft, Nintendo etc. În procesul de fabricaţie intră mai multe costuri, în contractele de fabricare şi de licenţiere a jocurilor care sunt între publisherii noştri şi furnizori. Au contracte speciale încheiate cu Sony pentru tot ce ţine de jocurile pe consolă Sony şi pe Microsoft, şi cu Nintendo pentru DS şi Wii. În funcţie de fiecare contract semnat cu aceste companii apar costuri diferite.
Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani pentru că au crescut volumele şi, de exemplu, PSP-uri se găsesc la preţuri foarte bune acum, ceea ce nu se întâmpla în urmă cu 3-4 ani.
Best Distribution importă, comercializează şi localizează parţial (prin traducerea textelor adiacente jocurilor în sine - manuale, coperţi, ghiduri de strategie) pentru piaţa din România produsele companiilor Electronic Arts, Activision Blizzard, Take 2 Interactive, Namco Bandai Partners, Square Enix, Warner Bros si altii. Portofoliul produselor de