Mii de romani talentaţi părăsesc ţara, ca să nu se piardă în mediocritate şi anonimat. Aşa a pierdut Romania oameni de valoare, pe care ni i-au luat alţii, care ştiu să răsplăteasca talentul, inteligenţa şi puterea de muncă.
În Suedia, un român are pe mână un laborator de zeci de milioane de euro. Acolo îşi pune mintea la contribuţie si inventează sisteme pe care colegii lui rămaşi acasa le considera science fiction. Şi-ar fi dorit să facă asta în România, doar că aici, l-ar fi doborit paradoxul...cercetarea e considerată un lux, şi e plătită cu mărunţiş.
Aici se testează maşinile în cel mai modern, dar şi cel mai scump, laborator din lume.
De zeci de ani se fac astfel de teste. Un rezultat bun înseamnă că, într-un accident real, nimeni nu a fost rănit grav sau a murit. Dar pentru ca să se întâmple asta e nevoie de perseverenţă. Afară, lângă laboarator, stau mărturie automobilele deja trecute prin mâinile specialiştilor.
În acest laborator de ultimă generaţie, un român şi-a făcut loc încet, dar sigur.
Stefan Solyom lucreaza de sase ani la una dintre cele mai mari companii auto din lume. Printre echipamentele de zeci de milioane de euro si printre masinile supuse deja testelor, Stefan se plimba cu siguranta cuiva care intelege toate mecanismele de functionare. E firesc, pentru ca nu numai ca le-a studiat sau le-a testat. In parte, chiar el le-a proiectat. A invatat sa faca asta in Romania, dar a ajuns sa aplice cunostintele in alte tari.
Ca sa vada daca functioneaza, Stefan trebuie periodic sa iasa din laboratorul de ultima generatie si sa testeze ceea ce a creat, aparent, cu un singur click pe calculator.
Un proiect care a dat roade. Poate parea ireal, dar masina chiar franeaza singura. Nu e nevoie de nicio comanda a soferului.
Sarcina pe care el o are acum tine mai degrab