Cele mai recente atacuri ale hackerilor au deschis ochii oamenilor din întreaga lume cu privire la cât de sigure (sau nu) sunt parolele lor. O parolă bună nu trebuie să fie neapărat imposibil de ţinut minte.
După ce au atacat site-urile CIA şi Sony, grupul de hackeri LulzSec a publicat pe internet adresele de e-mail şi parolele a 62.000 de conturi sparte. Cele mai multe dintre aceste parole, precum „wildwoman", „coffeecup" sau „peterp", erau uşor de ţinut minte - de aceea au fost şi uşor de spart, spun specialiştii.
Parolele sunt cheia vieţii noastre virtuale şi ne protejează identitatea şi intimitatea, de la e-mail la conturile bancare. Parola ideală ar trebui să fie lungă, indescifrabilă şi imposibil de bănuit, cum ar fi un amestec de cifre, litere şi simboluri: „?ch4Di7%m", dar cum acestea sunt imposibil de ţinut minte, oamenii fac, de cele mai multe ori, alegerea greşită.
Parole "bune"
Versiunea online a publicaţiei Los Angeles Times a publicat recent o listă cu sfaturi pentru alegerea unei parole sigure.
Unul dintre aceste sfaturi este alegerea unei propoziţii care vă reprezintă, de exemplu „Sunt studentă la Facultatea de Stiinte Economice Sibiu" şi folosirea iniţialelor cuvintelor pentru a crea o parolă: „sslfdses". Pentru o mai mare siguranţă, puteţi adăuga şi o cifră sau un număr semnificativ.
Schimbaţi parolele la conturile bancare la fiecare câteva luni. Dacă aveţi probleme cu memoria, puteţi nota parolele pe o hârtie, fără numele de user. Hârtia o puteţi ţine împreună cu alte documente importante. Pentru cei care nu ţin minte parolele şi au obiceiul să rătăcească hârtiile, cea mai bună soluţie este un program care să vă cripteze şi să vă păstreze parolele, cum ar fi LastPass sau KeePass.
Dacă aveţi o memorie de elefant şi vreţi protecţie absolută pentru conturile dumneavoastră, puteţi apela la un generator de parole