Probele scrise la examenul de Bacalaureat au început luni, prima dintre ele fiind cea la Limba şi literatura română. În judeţul Alba au fost deschise 13 centre de examen şi trei centre zonale de evaluare, fiind înscrişi 4.278 de candidaţi.
Ministerul Educaţiei a înăsprit în acest an pedepsele pentru fraudă. Candidaţii care vor fi prinşi că vor copia nu vor mai avea dreptul să susţină examenul de Bacalaureat în următoarele două sesiuni.
După proba scrisă de luni, la Limba şi literatura română, elevii vor susţine, în 28 iunie, testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie proba obligatorie a profilului, iar în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.
În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5 – 7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Până acum, elevii au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (6-8 iunie), cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (8-10 iunie), proba de evaluare a compeţentelor digitale şi cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (20-23 iunie).
În acest an, reprezentanţii părinţilor pot face parte din comisia de supraveghere. La nivelul judeţului Alba nu s-a înscris niciun părinte. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat că îi pare rău că nu au existat părinţi doritori să facă parte din comisiile de supraveghere, deoarece aveau ocazia să vadă direct cum se desfăşoară examenul. Totodată, demnintarul este sigur că prezenţa părinţilor înăspreşte modul de supraveghere, fapt dovedit deja în ţară, unde un elev a fost eliminat din examen, fiind prins cu materiale de inspiraţie tocmai de către un părinte care supraveghea candidaţii.
URL