Pentru un savant, pasiunea n-are limite. In anul 1921, pasiunea americanului James Henry Breasted, fondatorul Institutului Oriental al Universitatii din Chicago era sa elaboreze un lexicon asirian, pe baza tablitelor din lut ars si din piatra, pe care le studiase.
Initiatorul nu si-a vazut visul cu ochii
Tablitele proveneau din perioade diferite, incepand cu anul 2500 i.Hr si pana in anul 100 d.Hr. Programul prevedea nu numai descifrarea cuvintelor scrise cu caractere cuneiforme, dar si intelegerea istoriei, literaturii si religiei popoarelor din Mesopotamia, scrie NKJ.
Un singur lucru nu putea prevede pogramul: cat va dura o asemenea munca de Sisif, pe care cercetatorul si-a impus-o singur, cu toata hotararea.
Studiase temeinic limba akkadiana, ceea ce ii permitea sa patrunda in tainele limbajelor folosite de cioplitorii tablitelor.
Sansa lexiconului proiectat este ca, dupa disparitia celui care l-a initiat, au aparut alti cercetatori, care s-au aplecat cu aceeasi daruire asupra lucrarii. Breasted n-a reusit sa-si termine lucrarea si sa-si vada visul implinit, dar a lasat-o altora.
Continuatorii muncii de Sisif
A preluat-o arheologul Robert Biggs, un alt pasionat in descoperirea trecutului, care si-a exprimat pasiunea in urmatorii termeni:
"Te cuprinde emotia, cand cureti noroiul pietrificat de pe placuta si descoperi mesajul unui necunoscut, demult disparut, care exprima bucuria ca i s-a nascut un copil sau solicita de la un alt necunoscut imprumutul necesar ca sa-si culeaga recolta".
Timp de 90 de ani, arheologii din Chicago au intocmit milioane de fise, pentru sistematizarea celor 28.000 de cuvinte care alcatuiesc astazi lexiconul.
In prezent, lucrarea a ajuns la sfarsit, prin efortul final al cercetatoarei Martha Roth, care o preluase in 1979 si