Căldura şi deshidratarea sunt factori ce accentuează dezechilibrele din organism, iar efectele pot fi grave dacă nu se iau măsuri de protecţie. Statisticile arată că afecţiuni precum migrenele, leşinurile, crizele cardiace şi pietrele la rinichi sunt mai frecvente în timpul verii decât în restul anului.
Riscul de deshidratare este mare pentru orice persoană în anotimpul cald, iar efectele negative apar şi la persoanele perfect sănătoase, nu doar la bolnavii cronic. Corpul pierde apă prin transpiraţie, iar împreună cu apa se elimină din corp şi minerale importante pentru buna funcţionare a organismului, precum săruri de sodiu şi de potasiu. De aceea, pentru a suplini pierderea mineralelor prin transpiraţie este recomandat consumul de apă minerală sau de apă îmbogăţită cu săruri. În farmacii se găsesc produse cu magneziu şi cu potasiu care se pot dizolva în apa de băut.
Citiţi şi:
Vara, sezon de vârf la meningitele virale
Ce boli periculoase poți să iei când mergi la ștrand
Cardiacii pot suferi accidente vasculare
Pentru persoanele cu probleme cardiace, căldura din timpul verii se transformă într-un factor de risc. „ Problema o reprezintă deshidratarea care duce la hiperconcentrarea sângelui şi la formarea de cheaguri. De aceea, cazurile de AVC (atac vascular cerebral) şi cele de infarct sunt mai frecvente la cardiacii care nu se hidratează corect", precizează prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. În plus, odată cu transpiraţia se pierde şi potasiul, un mineral implicat în reglarea activităţii inimii şi, din acest motiv, la cardiaci pot apărea crizele de angină pectorală (dureri acute în capul pieptului).
„În cazul în care apare o carenţă accentuată de potasiu, se pot produce artimii", mai spune prof. dr Vinereanu. Prin urmare, specialiştii car