Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a achiziţionat de la compania Shipyard ATG Giurgiu două nave multifuncţionale pentru depoluarea apei, valoarea contractului fiind de 12,39 milioane lei, fără TVA.
Navele sunt autopropulsate şi vor fi folosite în porturile Galaţi şi Tulcea pentru depoluarea şi colectarea deşeurilor solide şi lichide de la nave şi de la suprafaţa apei în caz de poluare accidentală.
Totodată, contractul vizează şi achiziţia de servicii de modernizare prin remotorizarea navei DEPOL 6 pentru portul Brăila.
"Necesitatea exis-tenţei unui sistem de management al deşeurilor generate de nave în porturile APDM este justificată prin existenţa riscurilor de accidente prin scurgerea de hidrocarburi în apele Dunării şi în acvatoriile portuare, în timpul operaţiunilor de încărcare, descărcare, transbordare, manipulare şi trans-portare a produselor petroliere şi petrochimice, cât şi manevre de aprovizionare cu combustibil la nave", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei, citat de Mediafax.
Printre dotările celor două nave se găsesc un laborator portabil pentru analiza eşantioanelor de apă, echipamente de curăţare cu presiune mare, o macara telescopică electro-hidraulică, un container pentru depozitarea deşeurilor şi o centrală termică pentru încălzire şi apă caldă.
APDM Galaţi, aflată în subordinea Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, administrează porturile şi infrastructura de transport naval aflată pe sectorul maritim al Dunării, în special în porturile Galaţi, Brăila şi Tulcea.
Potrivit celor mai recente date, şantierul naval Shipyard ATG Giurgiu a avut în 2009 o cifră de afaceri de 63,61 milioane lei şi un profit de 6,5 milioane lei. Firma avea datorii de 51,27 milioane lei şi 350 de angajaţi. Firma este controlată de Apostol Teodor Gheorghe, care deţine circa 94% din părţile sociale. @N_