O echipă de neurochirurgi germani a catalogat numărul şi gravitatea traumatismelor cerebrale care apar în seria de benzi desenate franceze Asterix şi Obelix, relatează portalul Io9.
Cercetătorii de la Universitatea Heinrich-Heine din Düsseldorf au analizat 34 de reviste de benzi desenate în care curajoşii gali se luptă cu legionarii romani. Ei au identificat 704 cazuri de traumatisme cerebrale. Cele mai multe dintre ele au fost suferite în urma unor atacuri (98,8%), iar victimele au fost cu precădere bărbaţii. Peste jumătate dintre leziuni au fost catalogate drept severe, cei mai mulţi dintre cei vizaţi pierzându-şi cunoştinţa în urma atacului.
Romanii au fost, precum era de aşteptat, grupul care a suferit cele mai multe leziuni cerebrale (63,9%), în timp ce galii s-au făcut vinovaţi pentru vasta majoritate a traumatismelor de acest tip (90%).
Victimele purtau de cele mai multe ori coifuri (70,5%), iar în mai toate cazurile în care cineva a suferit un traumatism cranian, făptaşul se afla sub influenţa unor "agenţi de dopaj". Cercetătorii se referă la "poţiunea magică", substanţa preparată de druidul satului, Panoramix, cu ajutorul căreia galii deveneau mult mai puternici.
Concluzia finală a studiului este că nimeni nu s-a ales cu "sechele" permanente, în ciuda faptului că peste jumătate dintre victimele asalturilor şi-au pierdut cunoştinţa.
O echipă de neurochirurgi germani a catalogat numărul şi gravitatea traumatismelor cerebrale care apar în seria de benzi desenate franceze Asterix şi Obelix, relatează portalul Io9.
Cercetătorii de la Universitatea Heinrich-Heine din Düsseldorf au analizat 34 de reviste de benzi desenate în care curajoşii gali se luptă cu legionarii romani. Ei au identificat 704 cazuri de traumatisme cerebrale. Cele mai multe dintre ele au fost suferite în urma unor atacuri (98,8%), iar vi