"Nu va putem oferi o viata frumoasa, dar va putem asigura un final decent". Este sloganul cu care una dintre firmele de pompe funebre incearca sa isi vanda oferta, prin fluturasi distribuiti in cutiile postale. Piata pompelor funebre este unul dintre putinele domenii ale economiei in care marketingul se face la un nivel cu adevarat profesionist.
Pachete all-inclusive, oferte promotionale si servicii adaptate solicitarilor clientilor. Este radiografia unei afaceri in care se invart anual cateva zeci de milioane de euro.
O afacere care, la prima vedere, ar trebui sa asigure un profit sigur. Pana la urma, cu totii ajungem pe "drumul fara intoarcere". Realitatea este ca acum, mai mult ca oricand, concurenta din piata pompelor funebre a devenit extrem de puternica, mai ales ca in piata au aparut foarte multe firme "fantoma". Chiar daca "clientela" a ramas la un nivel similar cu cel dinainte de criza, cifra de afaceri a scazut, din cauza saraciei.
"Merge destul de prost, pentru ca oamenii sunt tot mai saraci", afirma George Tanase, administratorul firmei Funerare Tarson.
"Au scazut salariile, pensiile, nu se mai dau credite, e tot mai greu sa sustii financiar o inmormantare. Asa ca tot mai multi cauta, din pacate, solutii ieftine, de la cosciug la cruce si mormant", afirma Mihai Bradu, administratorul companiei Servicii Funerare Stoica din Bucuresti.
Pentru a-si atrage clientii, companiile de profil si-au angajat specialisti in marketing-publicitate. Si astfel a inceput un adevarat razboi al ofertelor.
Inmormantari all-inclusive
Pentru a face fata scaderii pietei, firmele de pompe funebre au incercat sa isi diversifice ofertele, lansand servicii croite pentru toate buzunarele.
Astfel, dincolo de vanzarea de sicrie si cruci, cele mai multe firme si-au achizitionat masini funerare, or