O treime dintre cetățenii statului vecin, care au răspuns unui sondaj, au declarat că de aderarea la Schengen va depinde modul în care vor vota la viitoarele alegeri
«Dintre cei chestionați, 67% au răspuns că intrarea în acest club este foarte importantă și că de aceasta se leagă siguranța națională și impulsionarea reformelor, 20% neacceptând o amânare a datei aderării. În schimb, 45% au respins ideea aderării la moneda unică», a declarat Georgi Stoytchev, directorul executiv al Institutului pentru o Societate Deschisă de la Sofia, ONG care a realizat sondajul în perioada ianuarie-februarie a acestui an.
Afirmația a fost făcută în cadrul conferinţei internaţionale despre aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, la care au participat și miniștrii de interne ale celor două țări. În ceea ce-i privește pe români, aceștia nu par foarte preocupați de accesul în clubul celor 25 de state. Singurii care s-au arătat interesați sunt transportatorii, pentru care ridicarea acestei bariere ar însemna mai puțin timp pierdut în vamă, dar și reducerea unor cheltuieli.
3.500 de alerte emise de România
Stoytchev susține că aderarea la spațiul Schengen a celor două țări trebuie privită prin prisma noului context internațional: situația politică a statelor din nordul Africii, care a determinat o creștere a fluxului migraționist spre UE, dar și situația internă a României și Bulgariei. Și ministrul de interne din cabinetul de la Sofia, Tsvetan Tsvetanov, a precizat că actualul context este diferit de cel de acum trei-patru ani, când au început demersurile pentru aderare, în prezent făcându-se simțită o creștere a numărului emigranților.
„Singurul care s-a opus aderării, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, a fost ministrul de interne olandez. Însă un lucru este clar: România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru int