Hernia de disc se manifesta printr-o durere de spate foarte mare, aparuta din cauza unei anomalii care apare la maduva spinarii si coloana vertebrala. Acest lucru se intampla atunci cand nucleul pulpos (partea moale a discului invertebral, de consistenta unui gel) iese printr-o zona slabita a discului.
Hernia poate sa apara la orice nivel al discurilor invertebrale, dar de cele mai multe ori este localizata in zona lombara si cervicala. Cea lombara determina cele mai multe dureri cronice de spate, care pot iradia si la nivelul membrelor inferioare. Este chiar mult mai intalnita decat hernia cervicala, din cauza faptului ca in aceasta zona ligamentele sunt cele mai sensibile.
Cel mai adesea sunt afectate persoanele intre 25 si 45 ani, studiile aratand faptul ca 1-10% din populatia adulta sufera de aceasta problema.
Motivele aparitiei
De cele mai mule ori, aceste rupturi ale inelului fibros apar in urma unor traumatisme, de aceea majoritatea persoanelor afectate au meserii ce presupun sa ridice greutati mari, sa aiba activitati fizice intense sau sa stea prea mult pe scaun.
Trebuie facuta insa diferenta intre nivelul durerii pe care o resimte fiecare pacient, spune dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, intrucat o durere mai slaba poate fi un indiciu al tocirii discului, si nu neaparat al unui traumatism.
Atunci cand inelul fibros este afectat sub diverse forme, el nu mai poate oferi sustinerea necesara coloanei, nu mai poate distribui presiunea in mod egal si aceasta este supraincarcata in diverse puncte, de unde apare si durerea. De cele mai multe ori, aceasta este intensa, fiindca nu mai sunt amortizate undele de soc.
Factori de risc
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc in cazul aparitiei herniei de disc, intrucat acest obicei impiedica oxige