Persoanele care merg la piscină trebuie să fie sănătoase, să nu aibă leziuni deschise sau boli dermatologice. În lipsa unor măsuri de igienă adecvate, aglomeraţia de la bazin poate favoriza boli ce vizează pielea, unghiile, ochii, urechile şi tubul digestiv.
Vara creşte frecvenţa îmbolnăvirilor dermatologice determinate de micoze la nivelul pielii picioarelor sau al unghiilor. Mulţi dintre cei care suferă de aceste probleme le-au dobândit în urma mersului la piscină. „Infecţiile fungice precum ciuperca piciorului sau onicomicozele se pot lua de pe cimentul din jurul bazinului sau de pe grătarele de la duş. Din acest motiv, sunt obligatorii folosirea papucilor personali, duşul la plecare şi aplicarea unor creme sau a unor sprayuri antimicotice, care să prevină infectarea", recomandă medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Citiţi şi:
Vara, sezon de vârf la meningitele virale
Ce boli periculoase poți să iei când mergi la ștrand
Nu imediat după epilat!
Piscina poate să devină un rezervor de microbi pe măsură ce clorul se evaporă din apă. Mai ales persoanele cu leziuni cutanate sau cele cu sistemul imunitar slăbit se pot infecta în acest fel. De asemenea, medicii recomandă să nu mergem la piscină imediat după ce ne-am epilat sau ne-am ras. „Pot apărea infecţii bacteriene, precum stafilocociile cutanate, furunculele, eczemele, foliculitele, dermatitele de contact sau pruritul (mâncărimi) localizat sau generalizat", atrage atenţia medicul dermatolog.
Conjunctivita de bazin, un risc
Contactul cu apa piscinelor poate duce la conjunctivită, adică inflamarea mucoasei de pe faţa internă a pleoapelor. De vină poate fi clorul sau chiar bacterii precum Chlamydia. Afecţiunea se manifestă prin senzaţii de uscăciune, de înţepături şi de corp străin la nivelul ochilor,