Consiliul Parcului Natural de la Galaţi a refuzat să emită acord de mediu pentru uzina pe care Enel vrea să o ridice pe malul Dunării. Solicitarea Enel de a primi avizul pentru o investiţie de un miliard de euro a fost refuzată pe motiv că proiectul nu respectă aceleaşi norme de mediu ca termocentrala din Italia.
Termocentrala pe cărbune, pe care compania italiană Enel vrea să o construiască în Zona Liberă Galaţi, a primit al doilea aviz negativ din partea celor 11 specialişti ai Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior". Cu nouă voturi împotrivă şi două abţineri, termocentrala rămâne doar la stadiul de proiect, deoarece aprobarea organismului menţionat este, potrivit legislaţiei româneşti, absolut necesară pentru demararea lucrărilor.
Citiţi şi:
Prima termocentrală privată din România. Petrom a dat drumul gigantului de la Brazi
Galaţi: Investiţie de un miliard de euro, blocată de orgoliile locale
Ion Ştefan, administratorul Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior", a declarat că, totuşi, avizul poate fi schimbat dacă firma italiană va asigura garanţii că nu va polua zona: „Decizia noastră a fost transmisă către Zona Liberă, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului şi în Italia, conducerii Enel. Noi am precizat că nu suntem împotriva investiţiilor, ci doar a poluării".
Administratorul Parcului Natural spune că ceea ce l-a determinat să se opună construirii termocentralei de la Galaţi a fost o vizită pe care a făcut-o termocentralei-surori de lângă Roma. „Am fost în Italia şi am vizitat centrala Enel. M-am convins că avizul nu poate fi favorabil în condiţiile actuale. Sunt mari diferenţe", a explicat Ştefan.
Pentru ca termocentrala să fie totuşi construită, companiei italiene i se sugerează să refacă planul de investiţii de la Galaţi. „Dacă vor revizui planurile,