Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică persoanele fizice care au declarat realizarea unor venituri care depăşesc plafonul de 119.000 lei. Prevederile legale sunt aplicabile de la data de 1 ianuarie 2004, data intrării în vigoare a Legii privind Codul Fiscal. În consecinţă, aprecierile conform cărora \"ANAF recuperează retroactiv TVA\" nu au acoperire din perspectiva actelor normative în vigoare şi a obligaţiei persoanelor fizice în cauză de a se conforma acestor prevederi legale, explică Fiscul. Sursa: VLAD STĂNESCU
Din analiza bazelor de date s-a constatat că există cazuri în care contribuabili persoane fizice, deşi au realizat venituri care depăşesc plafonul pentru înregistrarea ca plătitor de TVA, nu au depus cerere pentru luarea în evidenţă ca plătitor de TVA, motiv pentru care a fost iniţiată o verificare a activităţii persoanelor fizice aflate în această situaţie.
"Întrucât o pondere semnificativă deţin şi persoanele fizice care au declarat că obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, verificările s-au orientat şi spre această categorie de contribuabili", se arată într-un comunicat al Fiscului.
Cine va plăti restanţele
În urma verificărilor efectuate pană în prezent la această categorie de contribuabili, ANAF a constatat că activitatea desfăşurată de unele persoane fizice a fost efectuată în mod independent, astfel că organele fiscale stabilesc eventualele obligaţii fiscale faţă de bugetul de stat, eventual cu înregistrarea ca plătitor de TVA, în funcţie de situaţia specifică fiecărui caz în parte.
În unele cazuri, Fiscul a constatat că activitatea desfăşurată de anumite persoane fizice este dependentă, iar contractele încheiate nu reflectă realitatea economică. În aceste situaţii, inspecţia fiscală se va extinde şi la contribuabilii plătitori de venit în vederea stabil