Ca fiecare dintre noi, ai si tu parte, la un moment al vietii, de momente stanjenitoare sau extrem de stresante, care te solicita foarte mult din punct de vedere emotional. Din pacate, aceste evenimente nu te afecteaza doar psihic, ci si fizic, intrucat orice tulburare pune o presiune asupra organismului.
Primul pas care trebuie facut consta in detectarea factorilor ce declanseaza stresul, acesta nefiind altceva decat o reactie a corpului la suparare sau enervare. Multe persoane sunt atat de obisnuite cu acest sentiment, incat nu-si mai dau seama de efectul asupra organismului.
Huffington Post arata rezultatele unui studiu al medicului Peggy A. Thoits, profesor la Universitatea Indiana, din Bloomington, care a examinat pentru patru decenii raspunsul social la stres si a facut cateva descoperiri majore.
Spre exemplu, traumele reprezinta adevarate amenintari pentru sanatatea fizica si mintala, acestea fiind cel mai adesea reprezentate de dezastre naturale, abuz sexual sau fizic sau moartea unuia dintre parinti in timpul copilariei. Procesul de recuperare in cazul unei asemenea traume poate fi extrem de dur, inspaimantator, dureros si daca nu este facut sub indrumarea unui specialist se poate transforma intr-o noua trauma.
Intamplarile care cauzeaza un stres extrem mai pot fi reprezentate de divort, pierderea slujbei sau moartea unei persoane apropiate. In plus, imposibilitatea materiala de a-ti realiza anumite visuri poate pune o amprenta grea asupra psihicului tau.
Fiecare reactioneaza in mod diferit in momentele grele: transpiri, iti creste ritmul respiratiei, ai probleme de digestie sau iti apar usoare pete pe piele. Recunoscand raspunsul corpului tau la stres, poti urma pasi prin care sa te echilibrezi si sa ai o atitudine pozitiva. Iata cateva metode recomandate de Thoits:
Lasa-te ghidat de prop