Criza din Grecia, reizbucnită în ultimele săptămâni, poate să frâneze creşterea economică în ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, influenţele nefavorabile fiind transmise atât pe canalul financiar- bancar, cât şi pe cel comercial.
"În măsura în care Grecia este o destinaţie de export importantă pentru regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), orice recesiune economică severă poate avea, de asemenea, implicaţii asupra economiei reale pentru ECE. Bulgaria iese în evidenţă cu 8% din totalul exporturilor destinate Greciei, în timp ce Serbia are o cotă de 2,1% şi România de 1,5%", se arată într-un raport al băncii germane Deutsche Bank.
Având în vedere că cererea internă rămâne fragilă în regiunea Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Poloniei, viitoarele întârzieri ale redresării creditării vor încetini foarte probabil revenirea creşterii economice la nivelul dinainte de criză, cred economiştii Deutsche.
Analiştii băncii germane au analizat legăturile sectoarelor financiar şi comercial între Grecia şi Europa Centrală şi de Est şi au ajuns la concluzia că Bulgaria, România şi Serbia sunt cele mai expuse la situaţia din Grecia prin intermediul ambelor canale.
Grecia şi România se află printre codaşele Europei în ceea ce priveşte redresarea economică, ambele rămânând în recesiune în 2010, când majoritatea ţărilor au revenit pe creştere. Însă, în timp ce PIB-ul României a reuşit să crească uşor în primul trimestru al anului, economia Greciei a continuat să scadă în condiţiile măsurilor severe de austeritate impuse de creditorii externi în schimbul pachetului de ajutor de 110 mld. euro stabilit în primăvara anului trecut.
În primul trimestru economia României a înregistrat o creştere de 0,7% faţă de ultimul trimestru de anul trecut, cea mai mare contribuţie având-o industria. Totuşi, analiştii băncilor locale con