Odată ce elevii au intrat în şcoala veche trei secole, la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Capitală s-a aşternut liniştea.
Părinţii aşteaptau ca pe ace în faţa liceului. Stateau sprijiniţi de gard, parcă în ideea de a fi cât mai aproape de copiii lor. Din când în când întrebau portarul: „Nea Costele ai mai aflat ceva?". Ce anume nici ei nu ştiau, orice informaţie despre subiecte era bine-venită pentru a le mai alunga puţin emoţiile. Puţin mai târziu încep să circule zvonurile cu „ce subiecte au picat". Uşa rămâne bine păzită de privirile părinţilor, nu cumva să rateze primul candidat care iese din examen.
După ora 11 şi jumătate, acesta iese şi este asaltat de părinţi. „A fost simplu", iar părinţii parcă se mai liniştesc când aud vorbele acestuia. Apoi, pe rând, ies şi ceilalţi elevi, cu faţa luminată şi fericiţi că au scăpat cu bine de prima probă. „A fost penibil de uşor. L-am caracterizat pe Zaharia Trahanache, toţi au făcut din Caragiale, o fată a scris despre Iona. Sper să iau peste 9", spune Andrei Drăgoiu, care a fost deja acceptat la o facultate de actorie în Anglia. Pentru ultimul subiect, candidaţii trebuia să caracterizeze un personaj dintr-un text dramatic al autorilor I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. „La subiectul II mi s-a părut mai greu.
Trebuia să scriem un text argumentativ despre cunoaşterea de sine pornind de la un citat al lui Nichita Stănescu", mărturiseşte Andrei Drăgoiu, elev la „Sf. Sava". „Subiectele au fost echilibrate, cu un grad de exigenţă potrivit, dar nu exagerat. Putea să fie mai greu. Mulţi se temeau de poezie. Subiectele pot fi rezolvate cu relativă uşurinţă", explică Gheorghe Lăzărescu, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Sf. Sava".
„Cum să copiezi cu camera pe tine?!"
Nu de aceeaşi părere au fost şi unii elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu" din Bu