Preşedintele american Barack Obama a anunţat retragerea din Afganistan a 33 000 de militari, până în 2012, ceea ce înseamnă o treime din corpul expediţionar american, urmând ca până în 2014 retragerea să fie completă. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia care dispun de contingente mai reduse au declarat că vor urma exemplul american : retragere parţială până în 2012 şi totală în 2014.
Preşedintele afghan, Hamid Karzai, a salutat aceste decizii. Totuşi, experţii se întreabă cât de pregătit este Afghanistanul pentru a rezista talibanilor fără sprijin occidental. Matthew Hoh a fost diplomat în Afganistan : “Am intensificat războiul, afirmă acesta, am triplat efectivele, am triplat fondurile, am susţinut alegeri falsificate sau aproape…si cu toate astea rebeliunea s-a intensificat şi extins”. Opinia sa nu este însă împărtăşită de toată lumea.
Robert Gates, care va fi înlocuit la 1 iulie, la şefia Pentagonului, vorbeşte de “progrese substanţiale pe teren”. Mai moderat, generalul David Petraeus, comandantul trupelor NATO în Afghanistan, afirmă că “progresele sunt reale dar fragile şi reversibile”. Iată de ce multe voci afirmă că prezenţa occidentală va continua şi după 2014… sub alte forme.
“Cred că şi după 2014 vom avea o prezenţă în Afghanistan, dar aceasta se va reduce la pregătirea forţelor afghane”, după cum a declarat recent ministrul italian al Apărării, Ignazio La Russa.
Ştefan Popescu despre prezenţa occidentală din Afganistan
Preşedintele american Barack Obama a anunţat retragerea din Afganistan a 33 000 de militari, până în 2012, ceea ce înseamnă o treime din corpul expediţionar american, urmând ca până în 2014 retragerea să fie completă. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia care dispun de contingente mai reduse au declarat că vor urma exemplul american : retragere parţială până în 20