Europa a devenit o piaţă de desfacere a drogurilor aproape la fel de mare ca cea americană. În ciuda eforturilor de a stopa consumul şi producţia de droguri, preţul cocainei a scăzut pe piaţa europeană, iar consumul a crescut faţă de anul precedent, conform raportului anual efectuat de United Nations Office on Drugs and Crimes.
Între 3,3% şi 6,1% din populaţia globului cu vârsta între 15 şi 64 de ani, respectiv între 149 şi 272 milioane de oameni au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în anul precedent, conform raportului 2011 efectuat de UNODC. Se presupune că jumătate dintre aceştia sunt consumatori regulaţi care au consumat droguri cel puţin o dată în luna anterioară efectuării studiului. Consumul drogurilor ilegale rămâne totuşi inferior consumului de tutun, iar studiile World Heath Organization arată că 25% din populaţia de peste 15 ani a globului fumează.
În ceea ce priveşte rata morţilor cauzate de consumul de droguri la nivel global, datele UNODC estimează că, anual, între 104.000 şi 263.000 de decese au drept motiv principal consumul de droguri ilegale. Jumătate dintre acestea sunt provocate de supradozaj. În Europa, supradozajul provoacă 4% din deceselele anuale înregistrate la nivelul populaţiei de 15-39 ani, iar acest procent creşte până la 10% în unele ţări europene.
Cocaina şi heroina rămân, conform studiilor efectuate, cele mai problematice droguri din lume prin efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii. Între 14,3 şi 20,5 milioane de oameni de pe glob, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, au consumat cocaină cel puţin o dată în ultimul an. Preţul cocainei şi consumul acesteia variază semnificativ de la o ţară la alta. Astfel, cocaina are cel mai ridicat preţ în Norvegia, Finlanda şi SUA, iar cel mai scăzut în Marea Britanie şi Olanda. Consumul cel mai ridicat s-a înregistrat în Marea Britanie, Spania, SUA şi Itali