Nu numai elevii care sunt prinşi copiind la examenul de bacalaureat riscă pedepse drastice, ci şi profesorii care le permit să fraudeze. În timp ce candidaţii vor fi eliminaţi din examen, profesorii pot rămâne fără locul de muncă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de o comisie care va ancheta faptele.
Sancţiunile sunt cuprinse în Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi, teoretic, ar trebui cunoscute de toţi participanţii la examen.
Intenţia se pedepseşte
Elevii riscă să fie eliminaţi din examen dacă vor introduce, în sălile unde se susţin probele, diverse lucrări, cum ar fi: manuale, cărţi, fiţuici, notiţe etc., chiar dacă nu le-au folosit pentru a copia. Asistenţii trebuie să verifice candidaţii dacă au adus materiale interzise, iar dacă vor constata acest lucru vor anunţa conducerea comisiei de bacalaureat de la unitatea respectivă.
Preşedintele de comisie va decide dacă elevul vinovat va fi eliminat din examen. Aceeaşi procedură se urmează şi în cazul în care un candidat este prins copiind de către profesorii supraveghetori. Dacă sunt eliminaţi, elevii nu vor mai avea voie să susţină bacalaureatul timp de două sesiuni. Cel mai devreme, ei se vor putea prezenta din nou la bacalureat abia la sesiunea din august 2012.
Monitorizări la licee
La proba scrisă la limba şi literatura română de ieri, responsabilii de la inspectoratele şcolare au făcut mai multe controale pentru a vedea dacă se respectă metodologia.
"Au fost făcute monitorizări şi am găsit numai elevi care au încercat să copieze, folosind telefoane, fiţuici şi culegeri, dar nu a fost semnalat niciun caz de profesor care să fi permis acest lucru. Dacă se va descoperi că un profesor, cu bună ştiinţă, a permis să se copieze, acesta nu va mai face parte din comisiile de bacalaureat între unu şi cinci ani şi va fi sesizat Parchetul, c