Este o tara mica cu o populatie cat a unui sector din Bucuresti, aproximativ 400.000 de locuitori, si cu toate acestea Malta reuseste sa atraga anual mai bine de 1,3 milioane de turisti.
Potrivit secretarului parlamentar pentru turism din Guvernul Maltei, aceasta tara castiga in fiecare an de pe urma strainilor mai bine de 1,1 miliarde de euro.
Turismul acestui mic stat, care ca suprafata e cu vreo 20% mai mare decat Bucurestiul, reprezinta cam 20-25% din PIB.
Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Mario de Marco, oficialul responsabil cu turismul maltez, ne-a vorbit despre punctele slabe ale activitatii pe care o intreprinde, cum vede o mai buna promovare a turismului si ce ar face acesta daca ar fi seful Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale in Romania.
Majoritatea turistilor care ajung in Malta sunt din Europa (aproape 95%). Aceasta tara atrage in principal englezi, italieni si germani. Cu un buget de 35 de milioane de euro (substantial mai mic decat cel pe care MTDR din Romania il are), acest minister reuseste sa faca minuni.
Cati maltezi lucreaza in industria turismului de este atat de bine promovat?
Cei care lucreaza full-time, in restaurante si hoteluri, sunt in jur de 20.000 de persoane. Pe langa acestea, alte 16.000 de persoane lucreaza part-time. Dar pe langa acestea, mai sunt o serie de nise precum transportul sau muzeele, legate de turism, in care mii de maltezi lucreaza. Daca iei toate aceste domenii si le legi unele de altele, vei vedea ca, de fapt, in Malta, sunt peste 40.000 de persoane care au legatura directa sau indirecta cu turismul.
Care este cheia succesului unui turism atat de profitabil precum cel pe care Malta il are?
Majoritatea acestor afaceri sunt private, statul maltez nu opereaza mai deloc afaceri legate de acest domeniu. Noi sun