Întrebările şablon de tipul "Unde te vezi peste cinci ani?" sau "Care este cel mai mare defect al tău?" fac parte din repertoriul clasic al oricărui angajator, aşadar sunt uşor de anticipat de către aspiranţii la un job care se prezintă la un interviu.
Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei au dificultăţi când trebuie să ofere un răspuns. "Ce ar trebui să spun?", "Ce vrea recrutorul să audă?", "Să fiu sincer?" sunt întrebări care îi frământă pe cei mai mulţi candidaţi aflaţi faţă în faţă cu un recrutor sau angajator.
Viorel Gheţe, managing partner al companiei de consultanţă în resurse umane BPI group, a explicat pentru gândul motivele pentru care un recrutor adresează aceste întrebări şablon şi a oferit câteva sfaturi în ceea ce priveşte răspunsurile potrivite.
El a explicat că scopul acestora este de a vedea că un candidat nu se ruşinează şi nu se pierde atunci când este întrebat despre defecte sale. De asemenea, prin întrebarea "celor cinci ani" se măsoară perspectiva pe care un candidat o are asupra propriului parcurs, când vine vorba de proiecte de viitor.
"Niciun recrutor nu caută doar competenţe şi nici nu speră să găsească un candidat perfect. Cautăm şi o personalitate, o serie de abilităţi compatibile cu postul şi compania", a precizat Gheţe.
"Unde te vezi peste 5 ani?"
Recrutorul urmăreşte mai degrabă atitudinea candidatului raportată la contextul în schimbare pe care îl traversăm. Acesta este interesat de capacitatea unui aspirant la job de a-şi fixa un obiectiv, de a avea o perspectivă asupra propriului viitor.
"În acelaşi timp, o companie aşteaptă angajaţi flexibili, care să se înscrie din mers la proiectul companiei, chiar şi atunci când gradul de predictibilitate este redus sau când opţiunile de carieră propuse nu erau neapărat pe agenda proprie a candidatului", a explicat Gheţe.
AŞA DA
"Proiectul me