Un nou drog înrudit cu morfina, denumit krokodil, face ravagii în rândul tinerilor din Rusia. Se estimează că în prezent există peste un milion de dependenţi. Deşi problema este îngrijorătoare, autorităţile nu se implică aproape deloc în sprijinirea centrelor de dezintoxicare.
Pacienţii noi ai centrului de reabilitare din Chichevo, un sat mic de lângă Moscova, au la dispoziţie două săptămâni de odihnă pentru a-şi reveni din sevraj. Apoi, între studierea Bibliei şi rugăciuni (centrul este condus de penticostali), trebuie să taie lemne de foc, să aducă apă în sat şi să ajute la treburile casei. Totuşi, s-au permis şi excepţii. Irinei Pavlova este singura pacientă din centru care a reuşit, în mod miraculos, să supravieţuiască dependenţei de krokodil (sau "crocodil"), un drog letal care face ravagii în Rusia.
Folosirea acestui drog se răspândeşte ca un virus în rândul tinerilor din Rusia. Consumatorul obişnuit de krokodil nu supravieţuieşte mai mult de 2-3 ani, iar cei care reuşesc să renunţe la acest obicei rămân, de cele mai multe ori, desfiguraţi. Totuşi, Irina Pavlova povesteşte că şi-a injectat drogul, în fiecare zi, timp de aproape 6 ani şi că a învăţat să îl prepare în bucătăria fratelui ei. "Probabil că Dumnezeu a avut grijă de mine", spune ea încercând să găsească o explicaţie.
Dependenţa de krokodil a lăsat, însă, câteva sechele. Ea a rămas cu un defect de vorbire şi ochii ei de un albastru pal au ceva din privirea fixă a unui bolnav care a suferit o operaţie de lobotomie. În plus, Andrei Yatsenko, managerul centrului, care a fost dependent de heroină timp de 7 ani, spune că "funcţiile ei motorii au fost afectate de distrugerile de la nivelul creierului. De aceea, încercăm să fim mai blânzi cu ea".
Aşa cum se întâmplă de obicei în Rusia, Pavlova a început, în timpul adolescenţei, să îşi injecteze kharka, o substanţă asemănătoare