Tribunalul Constanţa a decis, vineri, că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003.
"Tribunalul Constanţa a fost de acord cu poziţia Rompetrol Rafinare, conform căreia, în 30 septembrie 2010, s-a stins creanţa statului român rezultând din convenţia de emisiune încheiată la 5 decembrie 2003 între Rompetrol Rafinare şi statul român", au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.
Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate.
Totodată, la sfârşitul lunii iunie 2010, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat să fie utilizate pentru plata unei părţi a datoriei către stat. În urma operaţiunii au fost subscrise acţiuni de 329,49 milioane lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a contestat în instanţă decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut în instanţă de două ori, respectiv în lunile august şi noiembrie 2010.
"Cererea formulată de stat, privind anularea hotărârilor AGA prin care Rompetrol R