Baronii pot sa desfaca sticlele de sampanie. Perdeaua de fum nationalista a functionat perfect, acoperind infratirea lor intru mentinerea Romaniei feudale. Asa ca nici macar n-a apucat sa spuna Kelemen Hunor ca UDMR nu accepta solutia 8 regiuni +2 judete, ca Elena Udrea s-a grabit sa anunte ca in aceste conditii regionalizarea va fi amanata, ca sa nu se rupa coalitia.
Inmormantarea regionalizarii a fost oficiata luni dimineata, de coalitie si confirmata, indirect, de Traian Basescu, cateva ore mai tarziu, in Parlament, spre usurarea tuturor, insotita de promisiunea ca pana la toamna, cand, pasamite, ar trebui reluat subiectul, se va trece la o restructurare si regionalizare a deconcentratelor.
De s-ar face macar aceasta reforma si tot ar fi ceva, caci posturile din seturile de 41 de deconcentrate sunt o sursa de mare risipa, dar si pretioase monede de schimb in mana baronilor locali si in cea a ministrilor.
Este exact motivul pentru care am mari indoieli ca acesta restructurare masiva va fi facuta cu adevarat si nu se va poticni si ea pe undeva, pe termen nedefinit. In plus, nu vad cum poti regionaliza deconcentratele pe structura unor regiuni de dezvoltare fara personalitate juridica. Orice reorganizare ar trebui sa inceapa cu redecuparea hartii, urmand ca institutiile sa urmeze noua structura administrativa. Noi incercam invers, cu mana dreapta la urechea stanga. Dar, repet, sa fie macar atat si ar fi o minune. Deocamdata, suntem la nivel de intentie, mai mult sau mai putin sincera.
Dincolo de acest plan B, anuntat de altfel de presedinte inca de saptamana trecuta, proiectul reorganizarii a iesit ferfenita din asa-zisa dezbatere pe tema lui.
In primul rand, cel mai important motiv pentru care el trebuia pus in practica a fost ratat. Nodul coruptiei si clientelismului local ramane neatins. Presedintele de c