În ciuda percepţiei, cetăţenii multor ţări europene alocă mai mulţi bani pentru consumul de băuturi alcoolice decât românii.
Dacă românii sunt liderii Uniunii Europene în ceea ce priveşte banii cheltuiţi pe mâncare (27% din totalul cheltuielilor de consum ale unei găspodării), nu acelaşi lucru se poate spune despre ponderea alocată băuturilor alcoolice. La acest capitol, potrivit Eurostat, românii au alocat doar 2,2% din cheltuieli, procentul referindu-se la băuturile alcoolice consumate în general acasă, nu în cafenele sau restaurante.
Procentul este sensibil mai mic decât în cazul multor ţări europene. Liderii blocului comunitar sunt estonienii, cu 5,8% din totalul cheltuielilor, urmaţi de unguri, cu 5,3%, şi de lituanieni cu 4,7%. Tot peste procentul României se află cehii (3,7%), irlandezii (2,4%) ciprioţii (3,4%), letonii (4,3%), luxemburgezii, polonezii, slovacii şi finlandezii.
Pentru România, procentul este puţin mai mare, de 2,8% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor, pentru mâncarea şi bătăura consumate în reţelele HORECA (cafenele, hoteluri, restaurante şi catering), dar statistica europeană nu este defalcată pe mâncare/băuturi.
Media UE 27 este de 6,9%, iar liderii continentului la lăsat bani în restaurante sunt spaniolii, cu 14,8% din cheltuielile totale, irlandezii, cu 11,8% şi grecii cu 10,4%. Cu procentul de 2,8%, românii sunt pe locul trei din coadă în acest clasament.
În ciuda percepţiei, cetăţenii multor ţări europene alocă mai mulţi bani pentru consumul de băuturi alcoolice decât românii.
Dacă românii sunt liderii Uniunii Europene în ceea ce priveşte banii cheltuiţi pe mâncare (27% din totalul cheltuielilor de consum ale unei găspodării), nu acelaşi lucru se poate spune despre ponderea alocată băuturilor alcoolice. La acest capitol, potrivit Eurostat, românii au alocat doar 2,2% din cheltuieli, pr