Absolvenţii de liceu din unitățile școlare din judeţul Alba au început luni proba scrisă la Limba și literatura română, la Bacalaureat.
Aceştia au intrat cu emoţii în sălile de clase, cu gândul şi speranţa să nu aibă parte de subiecte grele. Ca şi anul trecut, elevii au avut trei ore la dispoziţie să rezolve subiectele, ora de începere a exemenului fiind 9.00.
Primul punct pe foaia de examen a fost romanul “Nuntă în cer” de Mircea Eliade. Candidaţii au trebuit să răspundă la nouă cerinţe pe baza acestui subiect.
Un alt punct a fost caracterizarea unui personaj dintr-o operă dramatică de I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
La subiectul vizând opera lui Nichita Stănescu, elevii au avut de comentat afirmaţia: “A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”.
În Alba, la Bacalaureat s-au înscris 4.278 de candidaţi.
Prima probă de examen scris nu a trecut fără mici incidente. Trei candidaţi au fost prinşi încercând să copieze şi au fost eliminaţi din examen de supraveghetori.
Măsurile de control au fost mult înăsprite în acest an şi, potrivit preşedintelui Comisiei judeţene a Bacalaureatului, inspectorul Ionel Trifon, s-a constatat o rigurozitate mai mare şi din partea profesorilor care supraveghează examenele.
Cei trei elevi care nu s-au lăsat intimidaţi de camerele de supraveghere video (unul dintre ei fiind de la un Centru de evaluare din Cugir, iar alţi doi de la două Centre din Câmpeni) au fost prinşi în fapt chiar de supraveghetor, care nu a tolerat tentativele de fraudare.
Doi dintre elevii eliminaţi au încercat să copieze folosind telefoanele mobile (handsfree), deşi la intrarea în examen profesorii le-au cerut acestora să nu poarte asupra lor astfel de aparate. Un alt elev a ales metoda clasică a fiţuicii. Cei trei trişori au pierdut această sesiune de Bac şi vor sta pe tuşă şi la următoarele două sesiuni