Curtea Penală Internaţională a anunţat ieri emiterea unor mandate internaţionale de arestare pentru Muammar Gaddafi, pentru fiul său Saif Al-Islam şi pentru şeful serviciilor militare de informaţii, Abudllah Al-Sanousi, acuzaţi de crime împotriva umanităţii.
Aceste crime au avut loc începând cu 15 februarie în mai multe oraşe libiene şi au fost comise de forţele de securitate, controlate de cei trei. Ahmad Darrat, ministrul de Interne al rebelilor, a declarat că mandatul va intensifica presiunile la adresa lui Gaddafi şi l-ar putea determina să plece într-o ţară care nu recunoaşte autoritatea instanţei de la Haga.
NATO vrea capul liderului libian
Colonelul Muammar Gaddafi reprezintă o ţintă pentru bombardamentele Alianţei Nord-Atlantice în Libia. Mărturisirea îi aparţine amiralului Samuel Locklear, şeful Comandamentului Forţelor Aliate de la Napoli, şi ar fi fost făcută republicanului Mike Turner, membru al Comitetului pentru Serviciile Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Autorizaţia ONU pentru intervenţia în Libia are trei componente: blocada navală, impunerea zonei de interdicţie aeriană şi protejarea civililor. Potrivit lui Turner, amiralul i-a explicat că protejarea civililor presupune şi eliminarea liderilor militari din Libia, inclusiv a lui Gaddafi. Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, a negat ieri faptul că liderul libian ar fi o ţintă.
Muammar Gaddafi a propus din nou organizarea unor alegeri şi a promis că se va retrage dacă va pierde sprijinul populaţiei. Fiul său Saif Al-Islam a fost cel care a avansat pentru prima dată această propunere, la începutul lunii. Experţii cred că Gaddafi nu vrea cu adevărat alegeri, ci încearcă doar să creeze disensiuni în rândul aliaţilor. Totodată, el a acceptat să nu ia parte la viitoarea reuniune a Comitetului de mediere pentru Libia al Uniunii Africane, prezenţa sa nefiind agreată