UDMR nu acceptă nici unul din cele două proiecte de reorganizare administrativă a României şi, prin urmare, acest subiect ar trebui scos de pe ordinea de zi a actualei coaliţii guvernamentale, este de părere preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Hunor Kelemen.
„Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi». Trebuie să amânăm reorganizarea administrativă, dacă dorim să salvăm Coaliţia", a spus Kelemen în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), unde a atras atenţia că o criză politică ar afecta credibilitatea României pe plan extern.
„Credibilitatea României ar fi distrusă în ochii instituţiilor financiare internaţionale, iar acest lucru nu este dezirabil. Noi nu intenţionăm să iniţiem o criză politică, considerăm că este important ca această problemă să nu mai fie dezbătută în Parlament", a declarat Hunor Kelemen. El reclamă faptul că „întreaga restructurare s-a concentrat în zona Secuimii şi într-o retorică antisecuiască, nu s-a vorbit de altceva decât de Mureş, Harghita, Covasna. Sunt doar manevre de camuflaj, pentru că problema reală a României nu e reprezentată de judeţele Harghita şi Covasna".
Argumente suplimentare pentru amânarea regionalizării
Hunor Kelemen a spus că sunt şi alte argumente în favoarea amânării reorganizării administrative a României. Unul din cele mai importante este nevoia de a modifica nu mai puţin de 180 de acte normative pentru ca noile regiuni să fie funcţionale. Totodată, liderul UDMR a declarat că varianta propusă de preşedintele Traian Băsescu, în care judeţele Harghita şi Covasna îşi păstrează actuala structură şi nu