Elevii care au susținut astăzi proba scrisă la limba și literatura română în cadrul examenului de bacalaureat 2011 au avut de rezolvat cele trei subiecte din varianta numărul 5. EVZ îți prezintă subiectele integral, baremul de corectare și opinia profesorilor de limba română despre gradul de dificultate a celor trei subiecte. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
UPDATE 15.20. Profesorii de limba şi literatura română consideră că proba la limba şi literatura română, susţinută astăzi de elevi în cadrul bacalaureatului 2011, a fost una accesibilă, iar cerinţele au urmărit imaginaţia şi capacitatea adolescenţilor de a concepe un eseu.
Capacitatea de a înţelege un text cu conotaţii filosofice
Cele trei subiecte au fost întâmpinate cu entuziasm de către o parte din elevi, ce-i drept, partea celor mai înclinaţi spre studiu. "Nu este un nivel ridicat, aş spune mai degrabă că subiectele au fost abordabile şi accesibile pentru elevi", ne-a declarat Ştefan Marinescu, profesor de limba şi literatura română şi inspector şcolar în Alexandria.
Dascălul mai spune că cerinţele au urmărit să verifice imaginaţia elevilor şi capacitatea lor de a înţelege un text cu conotaţii filosofice precum romanul "Nuntă-n cer", al scriitorului Mircea Eliade. "Nuntă-n cer nu este romanul cel mai reprezentativ pentru Eliade, dar este potrivit pentru un subiect de bacalaureat. Este un roman atractiv, de dragoste, care a fost studiat în manualele de liceu", este de părere profesorul Marinescu.
"Trebuie să-l cunoşti pe Nichita Stănescu"
Subiectul care viza caracterizarea unui personaj la alegere, din operele autorilor I.L. Caragiale, Marin Sorescu sau Camil Petrescu, este considerat un element non-surpriză.
Ultima cerinţă de la proba de limba şi literatura română a solicitat serios capacitatea elevilor de a construi un eseu a