Curtea Penală Internaţională a decis că liderul libian, Muammar Gaddafi, trebuie judecat pentru crime împotriva umanităţii. Gaddafi devine astfel cel de-al doilea şef de stat căutat de justiţia internaţională după sudanezul Omar el Bechir.
Procurorul Luis Moreno Ocampo a cerut trei mandate de arestare : unul împotriva lui Gaddafi, celălalt împotriva fiului său, Seif al Islam, şi al treilea împotriva şefului serviciilor de informaţii din Libia, Abdallah al Senoussi.
Toţi trei sint bănuiţi de crime şi de persecuţii care ar putea fi considerate crime împotriva umanităţii, mai ales la Tripoli, Benghazi şi Misrata.
Potrivit procurorului, revolta din Libia a făcut mii de victime, a provocat fuga în străinătate a 650 de mii de libieni, în timp ce alţi 250 de mii s-au deplasat în interiorul ţării.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni lansarea unui mandat de arestare împotriva lui Muammar Kadhafi, pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia începând de la 15 februarie.
Judecătorii au emis mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii pe numele lui Seif Al-Islam, fiul lui Kadhafi, şi al şefului serviciilor de informaţii libiene, Abdallah Al-Senoussi. Lista celor căutaţi de CPI
Înfiinţată în 2002, cu sediul la Haga, Curtea Penală Internaţională este primul tribunal permanent însărcinat cu urmărirea criminalilor de război şi a celor care comit crime împotriva umanităţii.
Toate mandatele de arestare de până acum vizează responsabili africani, cei mai mulţi fiind kenyeni, inculpaţi după violenţele post electorale în 2008. Un singur şef de stat, sudanezul Omar el Bechir, se află pe lista celor căutaţi de CPI pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Darfur.
Curtea nu are însă forţe de poliţie proprie şi depinde de voinţa statelor pentru executarea mandatelor de arestar