Trei copii cu vârste de până la şapte ani în ajuns în aceste zile la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu înţepături de căpuşă.
Vremea bună din week end a făcut ca sălăjenii să petreacă mai mult timp în aer liber. Acest lucru i-a expus, însă, "atacului" căpuşelor, care au trimis trei copii la spital.
Potrivit Marianei Ortelecan, reprezentant al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, este vorba despre două fetiţe de patru şi şase ani şi un băiat de şapte ani, toţi din Zalău. Tot din cauza căpuşelor, a ajuns la spital şi un bărbat de 60 de ani, din satul Gălpâia.
“Toţi cei patru pacienţi au fost trataţi la Unitatea de Primiri Urgenţe şi, din fericire, nu au avut nevoie de internare”, mai spune Ortelecan.
Cum ne ferim de muşcătura de căpuşe
Muşcătura de căpuşă poate duce la afecţiuni destul de grave, cum este boala Lyme, de aceea este bine să ne ferim, pe cât posibil, de acest insecte. Pentru aceasta, evitaţi să traversaţi locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, unde hoinăresc căprioarele (care poartă şi răspândesc căpuşele). În zonele în care se găsesc căpuşe, purtaţi haine de culoare deschisă (pentru a putea observa insectele), cămăşi cu mâneci lungi, pantaloni, în aşa fel încât căpuşele să nu poată ajunge la piele. Cu toate că pot fi eficiente, evitaţi folosirea abuzivă a spray-urilor insecticide, deoarece otrava pe care o conţin poate fi absorbită şi de piele. Aplicaţi spray-urile numai pe haine şi nu pe piele.