Ne putem adresa unor clinici private din România pentru unele teste genetice, dar există posibilitatea ca mostrele de salivă pentru ADN să fie trimise şi în afara ţării, prin corespondenţă. Pentru aproximativ 200 de dolari, putem afla ce strămoşi avem, dar şi riscurile de boli cardiace, de osteoporoză sau chiar de cancer.
După ce în 2003 a fost descifrat întregul genom uman, cu identificarea a 20.000-25.000 de gene, testarea genetică a devenit posibilă şi pentru un anumit segment de public. Este vorba în principal despre persoanele cu bani, deoarece preţul analizei întregului genom costă aproximativ 30.000 de dolari (preţul a scăzut dramatic în ultimii ani, de la câteva milioane de dolari în 2003). Însă, în prezent, pentru preţuri mult mai convenabile, este posibil să aflăm ce predispoziţie genetică avem la anumite boli, dar şi „cum arată" arborele genealogic.
În ţară sau în străinătate
În România, nu se face analiza întregului genom, pentru că este foarte scumpă. Însă se pot face analize pentru anumite predispoziţii maladive. Mostrele prelevate de la client se analizează fie în ţară, fie sunt trimise către laboratoare performante din străinătate. Astfel, este nevoie doar de puţină salivă prelevată din interiorul obrazului sau de puţin sânge periferic pentru a afla, în maximum 30 de zile, dacă avem risc de boli de inimă, de cancer mamar, de colon sau de stomac, de osteoporoză sau de glaucom. „Cele mai solicitate analize de genetică medicală sunt cariotipul şi testele de depistare a microdeleţiilor. Dar, la cerere, se pot realiza şi altfel de teste", precizează medicul Mihaela Luca, directorul general al Bios Diagnostic, clinică unde se face doar consultanţă genetică şi care trimite probele spre testare în afara ţării.
Există, de asemenea, posibilitatea de a realiza teste genetice trimiţând probe prin poştă. Mai exact, unele lab