A fi bibliotecar înseamnă maturitate temperamentală, echilibru, cunoaştere, perseverenţă, cultură şi informaţie, se arată pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României. Mai mult, un bibliotecar are nevoie de răbdare, spirit de prudenţă, amabilitate, simţ analitic, spirit critic, creativitate, capacitate de sinteză şi curiozitate intelectuală.
Doina Stănescu, şef Serviciu Comunicarea Colecţiilor în cadrul Bibliotecii Naţionale a României,spune că bibliotecarii, fie ei conservatori, custozi, bibliografi sau redactori, trebuie să aibă studii superioare de specialitate şi vaste cunoştinţe de cultură generală. „Bibliotecarii trebuie să cunoască cel puţin o limbă străină, să fie familiarizaţi cu tehnicile de colectare şi interpretare a datelor, cu utilizarea echipamentelor de birotică, să aibă solide cunoştinţe de operare pe calculator, să aibă noţiuni de catalogare şi clasificare, cât şi cunoştinţe temeinice de utilizare a bazelor de date şi a Internetului", precizează Stănescu.
Cursuri de specialitate
Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti oferă un program de licenţă cu specializarea biblioteconomia şi ştiinţele informării. Această specializare a fost creată pentru a răspunde unor nevoi reale de pregătire a specialiştilor în domeniul organizării documentelor şi al diseminării informaţiilor. Absolvenţii acestei specializări vor putea lucra ca specialişti în ştiinţa informării, ca experţi în transferul de informaţii, ca organizatori şi manageri de structuri şi sisteme infodocumentare: profesori documentarişti, bibliotecari, documentarişti, bibliografi.
De asemenea, Centru de Pregătire Profesională în Cultură are în oferta de programe de formare profesională şi unul de calificare/perfecţionare pentru ocupaţia de bibliotecar. Programul cuprinde două module şi costă 800 de lei. Primul modul este destinat atât persoanelor cu studii m