Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pregăteşte un proiect de lege care ar urma să transforme instituţia într-o "bancă funciară" prin care statul să achiziţioneze terenuri agricole din piaţă pentru a le comasa şi oferi ulterior spre concensiune investitorilor.
"Ceea ce vreau eu acum este să cumpărăm terenurile mici de la ţărani, să le comasăm în vederea concesionării lor către producătorii agricoli. Sunt foarte multe firme din străinătate care cer terenuri", a declarat Radu Cristescu, preşedinte al ADS.
Ideea de a transforma ADS într-o "bancă funciară" a fost prezentată pentru prima oară luna trecută de ministrul agriculturii Valeriu Tabără ca o soluţie pentru comasarea terenurilor agricole.
Tabără a recurs la "varianta ADS" după ce a renunţat la ideea de a "amenda" cu 100 de euro proprietarii care nu îşi lucrează terenurile agricole. Justificarea pentru renunţarea la această măsură a fost că decizia este una politică şi că la nivelul Guvernului s-a decis că "sunt prea multe taxe".
ADS este responsabilă de privatizarea societăţilor agricole de stat şi de concesionarea terenurilor agricole deţinute de aceste societăţi. Una dintre responsabilităţile acestei instituţii este comasarea terenurilor agricole pentru a le concesiona sau vinde. În prezent ADS deţine circa 350.000 de hectare de teren, dintre care cele mai mari suprafeţe în Brăila (69.000 ha), Călăraşi (52.000 ha), Dolj (20.000), Constanţa (18.500) sau Giurgiu (18.000).
"Statul cumpără terenul, după care îl comasează, iar apoi îl concesionează investitorului. Noi avem acum 350.000 hectare de teren al ADS. Putem ajunge la 600.000-700.000 hectare de teren, poate chiar un milion de hectare", explică Cristescu.
Până în prezent nu este clar cum va cumpăra ADS terenurile de pe piaţa liberă şi nici de unde vor veni bani pentru aceste achiziţii.
Pentru a ajunge la un portofoliu de