Tribunalul Constanta a decis, vineri, ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
"Tribunalul Constanta a fost de acord cu pozitia Rompetrol Rafinare, conform careia, in 30 septembrie 2010, s-a stins creanta statului roman rezultand din conventia de emisiune incheiata la 5 decembrie 2003 intre Rompetrol Rafinare si statul roman", au afirmat sursele.
Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, ulterior, ca a aflat despre decizia instantei, insa considera ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului.
"Am luat la cunostinta de hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.
Totodata, la sfarsitul lunii iunie