Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de apă caldă şi căldură / Foto: Christian Silva / Jurnalul Naţional Deşi se tot laudă că îşi reformează pe capete companiile din subordine, statul român le avantajează de fiecare dată când poate.
Autorităţile au hotărât să treacă în categoria consumatorilor casnici şi termocentralele sau centralele termice care alimentează cu apă caldă şi căldură marile oraşe pentru a beneficia de menţinerea la preţurile actuale la gazele naturale. În schimb, toţi ceilalţi consumatori industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1 iulie, a anunţat vineri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În esenţă, brutăriile sau alte mici firme vor plăti un preţ mai mare pentru gaze, pe când CET-urile, majoritatea îngropate în datorii şi cu pierderi, vor avea parte de un tratament preferenţial. Totodată, preţul final reglementat al gazelor "creşte în medie cu circa 10% pentru consumatorii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu 1 iulie 2011", se menţionează în comunicatul instituţiei.
Consumatorii industriali vor avea un coş calculat pe baza unui amestec ce conţine 77% gaze din producţia internă şi 23% din import. Oamenii însă vor avea coşul situat la 89% producţie internă şi 11% gaze din import.
"Este o discriminare, nu e nici un fundament economic şi creează o concurenţă neloială. E total neavenită. Singura explicaţie pe care o am e că nu se vor scumpi apa caldă şi căldura. Principala problemă e că nu ştim dacă s-a făcut un studiu de impact pentru a vedea cum se justifică această discriminare", a declarat pentru Jurnalul Naţional Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului N