Directorul Combinatului din Vâlcea este administrator sau acţionar în mai multe firme care au relaţii cu Oltchim. Sursa: AGERPRESSursa: Rompres
1 /.
În cea de-a doua jumătate a mandatului de douăzeci de ani, ca director-preşedinte al celui mai mare combinat chimic din ţară, Constantin Roibu l-a restructurat, prin externalizarea unor secţii considerate neprofitabile. Acestea au fost transformate în societăţi comerciale, acţiunile au fost împărţite între salariaţi şi Oltchim, în multe dintre aceste societăţi rezervându-şi un loc în consiliul de administraţie chiar Constantin Roibu, preşedintele şi directorul general al Oltchim. Fostele secţii nerentabile au devenit repede profitabile, dar au făcut-o şi pe spinarea Oltchim, care le-a rămas principalul partener comercial.
Cumetrii şi afilieri
Pe unele dintre ele, presa locală le-a numit "căpuşe", subiectul ajungând şi în atenţia DNA, după ce unul dintre acţionarii minoritari i-a făcut lui Constantin Roibu plângere penală, solicitând DNA să cerceteze, printre altele, aspectele de mai sus.
Plecând de la aceste informaţii, "Evenimentul Zilei" a descoperit o incredibilă reţea de cumetrii, afilieri şi de firme care s-au ridicat în jurul Oltchim, având în centru familia Roibu şi foşti angajaţi ai combinatului, ajunşi multimilionari, reţea care ar trebui cercetată, în paralel cu ancheta DNA, şi de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Protectchim SRL, condus de Enache, supervizat de Roibu
Pe 20 decembrie 2002, decizia Oltchim SA de externalizare a secţiei de cauciucare a dat naştere unei firme a cărei cifră de afaceri este azi de ordinul zecilor de milioane de euro - SC Protectchim SRL. Firma a închiriat activele şi utilajele necesare activităţii de la SC Oltchim SA, care a devenit proprietar pe 30% din părţile sociale ale Protectchim. Restu