Bogdan Aurescu (MAE): Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă un cadru de cooperare coerent
Mihai Manoliu (ACPR): Parteneriatul public-privat este baza de dezvoltare la ora actuală în Europa, este cheia succesului
"Strategia Dunării are oportunităţi, dar nu va genera avantaje de la sine, trebuie să muncim"
Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă un cadru de cooperare coerent, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul Târgului internaţional pentru dezvoltarea macroregiunii Dunărea - DUNĂREA & DELTA 2011. Aceasta va contribui la atingerea ţintelor de dezvoltare ale UE şi la promovarea valorilor şi principiilor comunitare în statele terţe din regiune astfel încât Dunarea să devină o magistrală fluvială modernă, atractivă din punct de vedere comercial şi compatibilă cu mediul înconjurător şi ecosistemele existente. Secretarul general al ACPR, Mihai Manoliu, a subliniat însă că este nevoie de cooperare între actorii publici şi cei privaţi, că parteneriatul public-privat reprezintă soluţia şi cheia succesului.
"Comisia Europeană intenţionează să promoveze şi să consolideze poziţia căilor navigabile interioare în sistemul de transport european şi să faciliteze integrarea sa în cadrul lanţului logistic intermodal. Evaluările la nivelul UE pun în evidenţă importanţa dezvoltării transporturilor pe căile de navigaţie interioare şi similitudinile cu serviciile de transport feroviar", a spus Aurescu. El a arătat că, fiind declarată parte a Coridorului Pan-european de transport VII al UE, Dunărea reprezintă o cale navigabilă importantă, care face legătura, prin canalul Rin-Main-Dunăre, între portul Constanţa, centrele industriale din vestul Europei şi portul Rotterdam, astfel că ţările din Europa centrală pot avea acces direct la Marea Neagră şi de aici la Canalul Suez.
Pot