Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului i-a revenit, din 2010 şi până în prezent, responsabilitatea intervenţiei în situaţiile privind violenţa în familie, motiv pentru care se impune înfiinţarea unui serviciu de sesizare de urgenţă asemănător celui privind copilul abuzat/neglijat şi pentru victimele violenţei în familie.
Instituţia de asistenţă socială din Alba nu a dispus până în prezent de resurse financiare pentru dezvoltarea unui astfel de serviciu, însă a depus în luna februarie 2011 un proiect pentru a obţine o finanţare de la bugetul de stat.
„În luna aprilie 2011 Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ne-a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru acest proiect, iar în această lună (15 iunie a.c.) a fost semnat contractul de finanţare. În urma acestui proiect va fi înfiinţat Compartimentul telefonul copilului şi telefonul victimelor violenţei în familie, care prin echipa mobilă de intervenţie va oferi servicii de specialitate atât copiilor, cât şi adulţilor victime ale violenţei în familie”, se arată într-un comunicat de presă remis de DGASPC Alba.
Aşadar, pentru implementarea acestui proiect DGASPC Alba a solicitat de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale o finanţare nerambursabilă în valoare de 92.754 lei (90%), iar Consiliul Judeţean Alba, prin Hotărârea nr. 102/2011, va suporta 10% din cheltuielile de implementare, respectiv 10.306 lei şi va asigura sustenabilitatea proiectului „Stop abuzului şi violenţei”, pe o perioadă de minim 3 ani după încheierea proiectului.
La nivelul judeţului Alba funcţionează, din anul 2002, Serviciul Telefonul Copilului. Numărul serviciului din cadrul DGASPC Alba este 08008.200.100 şi este deservit de personal specializat care oferă informaţii şi consiliere. Este un serviciu telefonic gratuit pentru protecţia copilului, de tip permanent, a cărui misi