Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui.
Prezenţa mea azi în Parlament e legată strict de propunerea de revizuire a Constituţiei. Am considerat că e un gest obligatoriu pentru a prezenta câteva din elementele de revizuire.
Mi-aş permite un comentariu. De la preşedintele Senatului am primit o solicitare să introduc, în proiectul de revizuire, modificările cerute de CCR. Acest lucru nu este posibil pentru că sunt lucruri pe care le pot accepta, dar sunt şI propuneri care nu fac parte din intenţia mea de revizuire a Constituţiei. Cel mai corect este să las Parlamentului liberatatea de a accepta sau nu propunerile din proiect sau din decizia CCR.
Proiectul de revizuire pe care vi-l propun are următoarele aspecte: transpunerea rezultatului referendumului din 2009, în privinţa Parlamentului unicameral şI reducerea numărului parlamentarilor la 300.
Sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Parlamentului, pentru că actualele Camere se comportă ca un sistem monocameral prin adoptarea tacită şI reprezentarea identică a senatorilor şI deputaţilor.
Vă propun un sistem de legiferare mult mai eficient. Astfel, în ceea ce priveşte procedura de adoptare a legilor, orice propunere de modificare a legilor va fi adoptată în plen în două lecturi. Prima dezbatere va fi pe articole, a doua dezbatere pe articole urmate de votul final. Acest sistem are avantajul că nu se va mai întâmpla ceea ce se atâmplă acum marţea, cand se votează sute de legi şI puţini ştiu ce se votează.
Am avut în vedere responsabilizarea puterii judecătoreşti. Răspunderea să se realizeze prin lege organică. Deja avem mult prea multe decizii la CEDO care afectează sau pun la plată satatul român, pentru că mulţI dintre petiţionarii la CEDO nu-şI găsesc dreptatea în justiţia românească.
S-a ajuns ca